Skills Training prin VR
Echipamentele de calitate pentru lumea virtuala au devenit mult mai accesibile în ultimii ani, acest lucru a condus la implementarea la scară largă a soluțiilor VR în industrii precum, farma, producție, logistica, medicina, auto, agricultură și FMCG. Cu ajutorul realității virtuale se dezvoltă aptitudini tehnice și în special aptitudini interpersonale.
Abilitățile de tip soft sunt necesare în relationarea cu publicul în special pentru pentru zona de customer service, vînzări, networking și leadership. Un studiu al companie McKinsey (by Manyika et al. 2017) estimează că până la 30% din numărul de ore lucrate la nivel global ar putea fi automatizate până în anul 2030. Cei de la McKinsey spun că aptitudinile care țin de latura umană sunt cele care ne vor diferenția în cele din urmă pe piața muncii. Mai mult, acestea vor deveni mai căutate în următorii ani în detrimentul capacităților tehnice.
The scale of shifts in the labor force over many decades that automation technologies can unleash is of a similar order of magnitude to the long-term technology-enabled shifts in the developed countries’ workforces away from agriculture in the 20th century. Those shifts did not result in long-term mass unemployment because they were accompanied by the creation of new types of work not foreseen at the time. by Manyika et al. 2017
Pentru companiile care decid să se adapteze la digitalizare, Realitatea Virtuala(VR) oferă o soluție convenabilă, scalabilă și măsurabilă. VR-ul este o metoda prin care companiile își pot dezvolta staff-ul rapid și la un cost scăzut.
Cu ajutorul Realității Virtuale, utilizatorii pot deprinde abilități noi prin învățarea experiențială, fiind introduși într-o lume care simulează viață reală. Învățarea experiențială a fost dovedită ca fiind cea mai eficientă metodă pentru deprinderea de noi capabilități.
Jennifer A. Moon, a argumentat că învățarea experiențială este eficientă dacă implică:
1) o fază a “învățării reflective”
2) o fază a învățării rezultată din acțiunile inerente învățării experiențiale
3) “o fază a învățării din feedback
Modelul 70-20-10 creat de McCall, Lombardo and Eichinger (1996) pentru Learning & Development, este un model bazat pe învățarea experiențială. Acest model arătată cum oamenii învață cel mai bine în timpul jobului.
Rezultatele sunt
- 10% din procesul de învățare vine din @învățarea formala@ (cursuri, conferințe, etc)
- 20% din procesul de învățare provine din activități precum, coaching, mentorship și focus groups.
- 70% din procesul de învățare vine din experiențele legate de activitățile făcute regulat, precum cele din timpul jobului. Aici Realitate Virtuală poate aduce beneficii întrucât simulează scenarii reale din activitățile zilnice pentru multiple funcții.
De Ce VR?
În primul rand, siguranța lumii virtuale este locul ideal pentru training-ul unor situații de risc înalt. Înainte de VR, echipele erau nevoite să-și imagineze scenarii cu factor de risc ridicat și să vizualizeze modul în care pot fi rezolvate. Pe lângă imaginație, VR-ul aduce o simulare realistică, o soluție eficientă care îi expune pe utilizatori unei situații reale fără a fi nevoiți să suporte consecințele provocate de un eșec.
Costul unei greșeli în lumea virtuala nici măcar nu poate fi comparat cu potențialele pagube produse în viața reală de o mică eroare umană în anumite situații.
Acest lucru este benefic deoarece, utilizatorii care evită experiențe noi, și ulterior deprindere unor noi abilițăți din anumite motive
Provocarea cu metodele tradiționale de training este dificultate practicării unui număr divers de scenarii sau situații reale folosind metode clasice precum e-learning, coaching sau cursuri care sunt folosite în special pentru dobândirea cunoștințelor sau cel mult aprofunzimea nivelului de înțelegere.
Realitatea Virtuala poate simula un set divers de acțiuni pe care oamenii trebuie sa le îndeplinească în anumite situații, ca și companie te poți asigura că echipele experimentează scenarii din job-ul de zi cu zi înainte ca ei să intre pe teren. Costurile de implementare au scăzut dramatic în ultimii ani, ca și urmare întreprinderile pot economisi cu pînă la 80% față de metodele tradiționale de training.
Utilizatori pot ști de asemenea la ce nivel sunt abilitățile lor deoarece primesc feedback instant ce cuprinde informații legate de performanțele din timpul “gameplay”-ul și sugetii de la coach-ul personal virtual.
Ce tipuri de VR pot practica?
VR-ul poate fi folosit în moduri și categorii diferite ce pot fi aplicate în funcție de nevoile de training ale unei echipe, toate acestea fiind folosite pentru dezvoltarea de abilități tehnice sau de tip soft.
- Scenarii 360
Acest tip de VR Training este benefic pentru situații complexe unde emoțiile umane sunt esențiale față de cele ale avatarurilor din VR. Avand un cadru de 360 de grade poate asigura un scenariu realistic.
- VR Pasiv
VR-ul pasiv e folositor atunci cand interacțiunea cu alti oameni nu este necesara in scenariu. Mediul va fi realistic, acest tip de VR fiind benefic pentru dezvoltarea de abilități tehnice, zone precum cele industriale sau de producție.
- VR Interactiv
Când rolul utilizatorul necesită un nivel ridicat de interacțiuni umane, dar anumite detalii precum animațiile sau emoțiile nu sunt vitale. Scenariile din VR-ul Interactiv pot fi folosite pentru dezvoltare abilitatilor de vanzare, negociere inclusiv pentru departamentele de customer service.
Viitorul Realității Virtuale în dezvoltarea oamenilor
Companiile au trecut deja de faza de experimentare și acum implementează soluții VR în training, mai mult liderii echipelor observă o scădere dramatică a costurilor necesare dezvoltării oamenilor pe termen lung și ROI în zona de Engagement a personalului.
Ca si industrie, Realitatea Virtuala este înca in faza incipentă. Cu cît lucrurile se vor dezvolta si mai multe vor fi posibile într-un spațiu Virtual, VR-ul va deveni un standard în trainingul personalului fie ca vine vorba de abilități de tip soft sau tehnice.